​Opbevaring og servering af ost

Her finder du vores gode råd og vejledninger til ost​

​En kort vejledning fra PRODUCENTEN

Det voksbehandlede papir, som Producenten anvender til sine oste, er ideelt til at opbevare oste i, fordi det giver ostene mulighed for at ånde. Opbevaringen i det voksbehandlede papir kan eventuelt kombineres med en plastboks. Opbevaring i osteklokke eller plastboks sikrer en højere luftfugtighed omkring osten og er særlig velegnet til stærke oste, der ikke skal afgive for meget lugt.

Ingen plastfilm

Oste bør ikke opbevares i tætsluttende plastposer, film eller staniol, hvor ostene ikke kan ånde. Udbredelsen af disse former for opbevaring, skyldes alene praktiske hensyn.

I køleskabet

Den mest ideelle opbevaring af ost er i en kold kælder med en høj luftfugtighed og et stykke fugtigt klæde over osten. Dette er imidlertid sjældent muligt. I praksis skal ost derfor opbevares i køleskabet i voksbehandlet papir, gerne kombineret med plastboks. Bemærk i øvrigt, at skimmeloste bør opbevares adskilt fra andre oste, da skimmel-svampene let overføres til andre ostetyper.

Temperatur

Oste bør opbevares ved en temperatur på 5-7 grader. Ved lavere temperaturer hæmmes ostens udvikling, og opbevares oste i længere tid ved højere temperaturer, risikerer man, at ostene mugner. Ostene bør ikke placeres i køleskabslågen, hvor de vil blive udsat for mange uhensigtsmæssige temperatursvingninger.

Frysning af ost

Det kan som hovedregel ikke anbefales at fryse ost. De fleste oste kan imidlertid godt fryses, men ostenes udvikling går i stå, og frysningen vil medføre en ofte betydelig kvalitetsforringelse. Endvidere risikerer man, at ostene kan smuldre efter optøning.
Hvis man vælger at fryse ost, bør det ske i små stykker, og optø osten langsomt, helst i køleskab.

Hygiejne

Ost skal som andre fødevarer behandles hygiejnisk forsvarligt. Dvs. at der skal benyttes rene køkkenværktøjer, at ost skal holdes adskilt fra andre fødevarer, samt at ost ikke bør stå ubeskyttet fremme i længere tid ad gangen.

Spisetemperatur

Man siger, at ost skal tages ud af køleskabet mindst en 1/2 time før, den skal spises, for at få sin optimale smag. Derved risikerer man imidlertid at udsætte osten for mange uhensigtsmæssige temperatursvingninger. Hvis der er tale om oste, der skal spises over længere tid, så anbefaler vi, at man kun skærer de stykker af, som man forventer at spise. Sådanne mindre stykker vil også nå den spiserigtige temperatur hurtigere.

Smagsforskelle

Når nogen oplever, at osten ikke smager som smagsprøven hos ostehandleren af samme ost, skyldes det typisk, at osten enten bliver spist ved en anden temperatur, eller at den har været opbevaret på en måde, der har ændret ostens kvalitet.

​Servering af ostevarer

Her finder du vores råd til hvordan skal du servere ostevarer​.

​Tag osten ud en time før brug

Alle oste bør serveres ved stuetemperatur, hvis smagen skal komme til sin ret.
Derfor er det en god idé at tage osten ud af køleskabet en time, før den skal serveres
- hvis det er muligt.

Så meget ost skal du beregne

Til en anledning, hvor ost serveres som et helt måltid sammen med frugt, grøntsager og brød, skal man beregne ca. 250 gram ost pr. person. Hvis ost indgår som dessert, skal man beregne 50-75 gram pr. person. Ost til frokost beregnes med 75-125 gram pr. person.

Anretning af ost

Ost til ostebord eller dessert kan anrettes i forvejen. Efter anretningen tildækkes ostene med husholdningsfilm eller et fugtigt klæde. Herved undgås, at ostene bliver tørre og kedelige inden servering. Sørg for at vælge nogle få gode oste, der passer sammen.
F.eks. 1 hvidskimmel, 1 blåskimmel og 1-2 skæreoste samt passende tilbehør.
Bestil evt. en af vore lækre anretninger. Se mere her.

Hvilket brød til hvilke oste

Ost passer godt sammen med brød og /eller kiks, men det er ikke lige meget, hvad du serverer. Til milde skæreoste passer f.eks. flütes eller landbrød - til stærkere oste passer kraftigere brødtyper som rugbrød, groft brød med kerner eller knækbrød.

Andre gode råd

Osteforhandlerforeningen

Ostehandlernes forening, hvor der kan findes en mængde information om ostevarer, besøg dem her.

​Vine til oste

Læs vores vejledning, om hvilke vine der passer til hvilke oste, læs vejledningen her.

​Følg Producenten på Facebook​

Følg os på Facebook og få et større indblik i vores hverdag.​

facebook_84

Find vej til vores butik

Adresseoplysninger

Producenten

​​Nørregade 52, 5000 Odense C

Klik her for rutevejledning

CVR: 18430096

Telefon: 66 12 51 52

E-mail: post@producenten.dk

Om firmaet

Producenten har som målsætning, at være fynboernes foretrukne butik for indkøb af ostevarer, delikatesser og tilbehør. Denne ambition opfyldes kun ved at fastholde meget konkurrencedygtige priser på vore produkter.

Åbningstider

Mandag - fredag

09.00 - 17.30

Lørdag

08.00 - 13.00

Søndag og helligdage:

Lukket